Staalwol fotografie. Lightpainting met staalwol />

11-10-2016

Toepassingen

Staalwol fotografie. Lightpainting met staalwol​

Staalwol fotografie, staalwol branden of ook wel lightpainting met staalwol kan spectaculaire foto's opleveren met lange sluitertijden. Voor het beste resultaat gebruik je fijne staalwol maar expert fotograven geven de voorkeur aan staalwol 0000. De grovere gradaties zijn ook geschikt maar branden minder lang. Experimenteer hier gerust mee om te kijken wat het mooiste effect geeft.

Wat is nodig voor staalwol fotografie of lightpainting met staalwol

Een veelgebruikte methode om de staalwol al brandend rond te draaien is met een garder en een stuk ketting. Het kan ook met kippengaas. Maak er korfjes van en stop hier het staalwol in. Voor het beste resultaat is het beter het staalwol een beetje uit te pluizen. Het ontsteken van het staalwol kan met een 9-volts batterij (blokbatterij). Door deze tegen het staalwol te houden maak je kortsluiting en dat is voldoende om het te laten ontbranden.​

​Zorg daarnaast voor een rustige plek waar geen brandbare materialen in de buurt zijn. De sterrenregen kan wel 30 meter ver komen. Wanneer je donkere kleding draagt ben je minder zichtbaar op de foto's. Vergeet een veiligheidsbril, handschoenen en een muts of pet niet.

Fotograferen van brandend staalwol

Brandend staalwol. Lightpainten staalwol fotografie
Gefotografeerd door Hans Eras met onze staalwol

Zorg voor een georganiseerd geheel bij staalwol fotografie of lightpainting met staalwol. ​Veiligheid staat altijd voorop.

Bepaal de plek van diegene die gaat slingeren met de brandende staalwol. Vervolgens kan de fotograaf een plek kiezen. Als deze aangeeft dat hij/zij op een veilige afstand staat en tevreden is met de compositie, belicht dan de slingeraar met een goede zaklamp. Hierdoor kan de fotograaf zijn camera scherpstellen. Als de fotograaf heeft scherp gesteld moet deze zijn lens op manual focus zetten om te voorkomen dat de camera tijdens het lightpainten met staalwol opnieuw gaat scherpstellen op de lichtpuntjes.

De slingeraar vraagt of iedereen klaar is en begint met het aansteken van de staalwol. Afhankelijk van de hoeveelheid staalwol en de camera instellingen kan je ongeveer 1 of meerdere foto's te maken.

​Camerainstellingen voor lightpainting met staalwol

Zet je camera op een statief want je werkt met lange sluitertijden. Om zoveel mogelijk scherp op de foto te krijgen kun je het diafragma het beste klein zetten, bijvoorbeeld op f/18. Hiermee voorkom je overbelichting.

Zet de sluitertijd op 15 seconden en ISO op 200 of 400, afhankelijk van het omgevingslicht. Houdt de ISO laag om ruis te voorkomen. ​Kijk na de eerste foto altijd even of de foto niet onder- of overbelicht is. Wijzig de instellingen indien nodig.

Experimenteren met de sluitertijd geeft afwisselende resultaten.

​Heb je zelf nog tips of ideeen? Wij zijn benieuwd naar jullie ervaring en de resultaten.

Fatal error: 'Error: Could not load template /var/www/vhosts/ekksol.com/httpdocs/catalog/view/theme/BurnEngine/template/product/special.tpl!'
in /var/www/vhosts/ekksol.com/httpdocs/vqmod/vqcache/vq2-storage_modification_system_library_template_template.php:23
Stack trace:
#0 system/library/template.php(51): Template\Template->render('BurnEngine/temp...', '0')
#1 vqmod/vqcache/vq2-storage_modification_system_engine_loader.php(149): Template->render('BurnEngine/temp...', '0')
#2 system/vendor/BurnEngine/library/ResourceLoader.php(47): Loader->view('product/special', Array)
#3 system/vendor/BurnEngine/library/Extension.php(276): TB_ResourceLoader->fetchExtensionTemplate(Object(Theme_Catalog_Extension), 'product/special', Array, true)
#4 system/vendor/BurnEngine/widget/AbstractProductsListingWidget.php(274): TB_Extension->fetchTemplate('product/special', Array, true)
#5 system/vendor/BurnEngine/catalog/plugin/LayoutBuilderPlugin.php(664): AbstractProductsListingWidget->render()
#6 system/vendor/BurnEngine/catalog/plugin/LayoutBuilderPlugin.php(613): Theme_Catalog_LayoutBuilderPlugin->renderRow(Array, 'column_right')
#7 system/vendor/BurnEngine/catalog/plugin/LayoutBuilderPlugin.php(411): Theme_Catalog_LayoutBuilderPlugin->buildArea(Object(TB_WidgetsArea), 'stories/show')
#8 system/vendor/BurnEngine/library/DataBag.php(36): Theme_Catalog_LayoutBuilderPlugin->hasArea('column_right')
#9 catalog/view/theme/BurnEngine/template/tb/layout.tpl(55): TB_DataBag->__call('hasArea', Array)
#10 system/vendor/BurnEngine/library/OutputHandler.php(167): require('/var/www/vhosts...')
#11 system/vendor/BurnEngine/library/OutputHandler.php(101): TB_OutputHandler->fetchLayout()
#12 system/vendor/BurnEngine/catalog/ThemeCatalogExtension.php(231): TB_OutputHandler->echoFooter('\n\n\t\t\t\t\t\t\n #13 system/vendor/BurnEngine/library/OutputHandler.php(204): Theme_Catalog_Extension->echoFooter('\n\n\t\t\t\t\t\t\n #14 system/vendor/BurnEngine/library/OutputHandler.php(132): TB_OutputHandler->replaceOutput('...')
#15 system/vendor/BurnEngine/catalog/ThemeCatalogExtension.php(236): TB_OutputHandler->ocResponseOutput('...')
#16 system/vendor/BurnEngine/library/vendor/sfEventDispatcher.php(112): Theme_Catalog_Extension->ocResponseOutput(Object(sfEvent), '...')
#17 storage/modification/system/library/response.php(118): sfEventDispatcher->filter(Object(sfEvent), '...')
#18 vqmod/vqcache/vq2-system_framework.php(173): Response->output()
#19 vqmod/vqcache/vq2-system_startup.php(105): require_once('/var/www/vhosts...')
#20 index.php(25): start('catalog')
#21 {main}